На початку квітня 2024 року відбулося перше засідання робочої групи з розробки Концепції інтегрованого розвитку для Сумської міської тергромади. Працюють над документом аналітичний центр Cedos, бюро партисипативного планування Cité, архітектурне бюро PSEL та Сумська міськрада. Що таке Концепція інтегрованого розвитку, чим вона відрізняється від «стратегій розвитку» та навіщо вона громаді — пояснюємо далі.

Що таке Концепція інтегрованого розвитку?

Концепція інтегрованого розвитку (далі — Концепція) — відносно новий формат документа стратегічного планування, затверджений Урядом у 2022 році. Він визначає і напрями розвитку, і простір, де вони будуть реалізовані. Умовно — це стратегія розвитку, «накладена» на карту громади.

«Це дає розуміння, як різні сфери життя узгоджуватимуться між собою в просторі. Це дозволить робити висновки про те, де на території громади сконцентровано забагато активностей, а де їх очевидно бракує. Концепція покликана запропонувати більш рівномірний розвиток території громади в умовах війни та повоєнного відновлення», — зазначив Вадим Денисенко, експерт з міської мобільності, ключовий експерт з розробки Концепції.

Як пояснює Марія Грищенко, соціологиня, дослідниця міст та експертка з учасницького планування, Концепція — інструмент, що дає можливість залучити різноманітні зацікавлені групи до обговорення проблем, а також домовитися про принципи і пріоритети майбутнього відновлення та розвитку простору громади. Під час розробки документа плануються 10 зустрічей різних форматів: стратегічних сесій, фокус-груп, інтерв’ю, громадських слухань — як очно, так і онлайн з громадськими активіст_ками, бізнесами, волонтер_ками, креативними людьми, переселен_ками, представни_цями різних інституцій, експертною спільнотою тощо.

«Широка участь різних груп допоможе не лише виявити їхні потреби, а й побудувати діалог про те, як можна врахувати й узгодити їхні потреби та домовитися про можливі спільні кроки. Команда, що працює над Концепцією, — не так експерти, які вказують, як має рухатися громада, а більше модератори-посередники. Вони дають простір для порозуміння інтересів різних груп», — сказала Марія Грищенко.

Чи обов’язкова Концепція інтегрованого розвитку для громади і навіщо вона конкретно Сумській?

За словами Марії Грищенко, Концепція належить до неформальної документації, тобто вона не обов'язкова для розробки, однак є основою для Комплексного плану просторового розвитку. Згідно з Законом «Про регулювання містобудівної діяльності», він розробляється на всю територію територіальної громади та передбачає сталий, рівномірний розвиток усіх населених пунктів громади. Органи місцевого самоврядування мають розробити такий план до 1 січня 2025 року.

Концепція інтегрованого розвитку — це база для розробки містобудівної документації, що є основою для розвитку громади, розв'язання земельних питань, зонування, організації транспорту, забезпечення безпеки у громаді, питань, пов’язаних з екологією, публічними просторами, зеленими зонами та водоймами.

«Наразі ми бачимо, що між різними сферами життя Сумської громади відсутні чіткі  взаємозв'язки, але є потреба в застосуванні комплексного підходу для вирішення економічних, екологічних, демографічних і соціальних проблем. Розробка Концепції інтегрованого розвитку передбачає підхід, що враховує взаємодію між усіма сферами. Це дозволяє краще координувати дії та ресурси, що сприятиме сталому розвитку громади. Необхідно також створити нову містобудівну документацію для всієї території громади та населених пунктів, що до неї входять. Концепція інтегрованого розвитку стане основою для цього процесу, забезпечуючи узгодженість і ефективність планування», — зауважив головний архітектор Сум Андрій Кривцов.

Марія Грищенко також додала, що Концепція є стратегічним документом, і його наявність дасть можливість громаді подаватися на фінансування проєктів, що закладені в документі, та підтримку від міжнародних партнерів.

Крім того, вона потрібна, щоб оцінити руйнування внаслідок війни та створити план реагування на майбутні загрози, пов’язані з агресією РФ.

«Концепція інтегрованого розвитку — це можливість зафіксувати поточні виклики та вже почати думати про відновлення після перемоги», — уточнила Марія Грищенко,  експертка з учасницького планування.

Тут має бути галерея № 1

Як можна долучитися до створення Концепції інтегрованого розвитку Сумської громади?

Концепція інтегрує в собі стратегічне бачення розвитку громади та планування просторових змін. Вона створюється з активним залученням. Без громади створення такого документу неможливе.

Команда пропонує пройти опитування в рамках створення Концепції інтегрованого розвитку Сумської громади. Нагадуємо, що цей документ —  по суті, стратегія розвитку для громади, яка складається з різних компонентів: від містобудування до охорони здоров’я.

Долучайтесь до заповнення анкети або надсилайте письмові пропозиції на пошту dresurs@smr.gov.ua.

Тривалість збору пропозицій — до 15 червня 2024 року. Збір пропозицій — це перший крок на шляху розробки. Також будуть відбуватися зустрічі з різними групами мешкан_ок, публічні обговорення, громадські слухання, публікація результатів.

Які напрями охопить Концепція інтегрованого розвитку для Сумської громади?

Для Сумської громади передбачено такі експертизи:

  • міське планування й архітектура;
  • економіка та туризм;
  • культура та спадщина;
  • транспорт і міська мобільність;
  • освіта;
  • екологія й адаптація до змін клімату;
  • залучення стейкхолдерів;
  • соціальна та житлова політика;
  • демографія та структура зайнятості;
  • інженерна інфраструктура;
  • охорона здоров’я, реабілітація, здоровий спосіб життя;
  • геоінформаційні системи.

«Дослідження Cedos показує, що різні люди проживають різні досвіди під час війни, а це може стати ризиком для виникнення непорозумінь у суспільстві. Однак громади мають ухвалювати рішення щодо оптимального функціонування в умовах війни та планування відновлення. Багато з планів, створених до війни, зараз неактуальні. Відповідно, при прийнятті стратегічних рішень потрібно врахувати нові реалії, щоб розуміти, у якому напрямку потрібно розвивати ту чи іншу галузь і яким аспектам приділити особливу увагу. Ключовим є залучення до цього процесу представників різних соціальних груп, які мали різний досвід під час війни, щоб нікого не залишити осторонь і мінімізувати ризики соціальних конфліктів всередині громади», — зазначив Іван Вербицький, директор аналітичного центру Cedos.

Чим Концепція інтегрованого розвитку відрізняється від «стратегій розвитку»?

«Стратегії» передбачають ключові принципи розвитку громади, але можуть не мати прив’язки до конкретних територій, де будуть реалізовані проєкти. Концепція це, навпаки, враховує. Вона дозволяє покласти проєкти на карту й узгодити їх у просторі, визначити пріоритетність заходів, а також узгодити між собою галузеві плани різних підрозділів міськради.

При розробці Концепції значну увагу приділятимуть старостатам, щоб усі території розвивалися рівномірно. Сумська громада має краще відчути себе в нових межах — не лише як місто, а й як 20 сіл, які тепер входять у громаду.

Також варто зазначити, що Концепція не суперечитиме вже наявним «Стратегії розвитку Сумської міської громади до 2027 року» і «Стратегії відновлення та розвитку економіки Сумської області 2022–2024». Вона, навпаки, враховуватиме їх при розробці просторової візії, актуалізує наявні проблеми.

Отже, Концепція інтегрованого розвитку — це інтеграція стратегічного бачення з просторовим розвитком.

Коли Концепцію інтегрованого розвитку мають зробити та наскільки це довгострокове планування?

Згідно з законодавством, Концепції інтегрованого розвитку розраховані на 10 років. Концепцію для Сумської громади планують завершити до листопада 2024 року. Передбачається, що її враховуватимуть при формуванні бюджету на 2025 рік.

Хто працює над Концепцією інтегрованого розвитку для Сумської громади?

Над Концепцією інтегрованого розвитку Сумської громади працюють аналітичний центр Cedos, бюро партисипативного планування Cité, архітектурне бюро PSEL і Сумська міськрада. Розробка Концепції — співпраця двох груп: експертної та робочої.

Робоча група — це представни_ці органів місцевого самоврядування, бізнесу та громадськості. А до експертної увійшли спеціаліст_ки з містопланування та архітектури, економіки, екології, соціології, транспорту та мобільності, культури тощо. Це як сум’ян_ки, так і представни_ці інших міст.

До експертної групи увійшли:

  • ключовий експерт: Вадим Денисенко, експерт з міської мобільності;
  • міське планування й архітектура: Антон Железнов та Іван Селешок, архітектори, співзасновники архітектурного бюро PSEL; Вікторія Бербець, архітекторка, бюро PSEL;
  • економіка та туризм: Олексій Педосенко, економіст, випускник Лондонської школи економіки; Юрій Петрушенко, професор СумДУ; Владислав Діброва, керівник ГО «Сумська молодіжна організація “Ліцей”»;
  • транспорт і міська мобільність: Юрій Лозовенко, архітектор, провідний спеціаліст з транспортного планування компанії ORESUND;
  • залучення стейкхолдерів: Марія Грищенко, соціологиня, дослідниця міст, експертка з учасницького планування;
  • розвиток спільнот: Олена Довгополова, архітекторка INAKSHI Architects, громадська активістка;
  • геоінформаційні системи: Олексій Бойко та Юлія Максимова, співзасновники Julie's Data;
  • екологія й адаптація до змін клімату: Марія Смірнова, архітекторка КП «Агенція просторового розвитку» (м. Вінниця);
  • демографія та структура зайнятості: Анна Гвелесіані, кандидатка економічних наук, співробітниця Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук України (ІДПЯЖ НАН України); Володимир Саріогло, завідувач відділу моделювання соціально-економічних процесів і структур ІДПЯЖ НАН України;
  • інженерна інфраструктура: Олександр Новицький, CEO «Інженерне бюро EvoCon»;
  • соціальна та житлова політика: Лоріна Федорова, аналітикиня Cedos; Наталя Ломоносова, старша аналітикиня Cedos;
  • охорона здоров’я, ЗСЖ, фізична реабілітація: Альона Горошко, директорка департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів НСЗУ;
  • освіта: Таня Жерьобкіна, старша аналітикиня Cedos;
  • культура та спадщина: Олена Сирбу, старша аналітикиня Cedos; Мар'яна Куземська, старша експертка Cedos.

Варто зауважити, що розробни_ці Концепції керуються принципом «Нічого про громаду без громади». Тож передбачається постійне залучення мешкан_ок Сумської громади до обговорень.

Тут має бути галерея № 2

Як виникла ініціатива співпрацювати з Сумською громадою та розробити для неї Концепцію інтегрованого розвитку?

Архітектурне бюро PSEL назване на честь річки Псел, яка протікає містом та областю, а його співзасновники родом із Сумщини. Антон Железнов та Іван Селешок — архітектори, експерти з міського планування й архітектури, займаються містоплануванням. Вони навчалися в Сумському будівельному коледжі, починали працювати у місті. Ще до повномасштабного вторгнення вони хотіли зробити щось корисне для Сумської громади. Російська військова агресія тільки активувала їхні наміри.

За словами Антона, ідея розробити просторову візію для міста виникла ще влітку 2022 року. «Через рік ми з Іваном повернулись до неї. Порадились з Вадимом Денисенком, як краще підійти до цього питання та сформувати заявку на грант. Він запропонував подивитись ширше: розробити Концепцію інтегрованого розвитку. Для цього нам був потрібний потужний і професійний партнер. Ним став аналітичний центр Cedos. Спільно ми сформували заявку, заручилися підтримкою головного архітектора Сум і міського голови. Восени прийшла звістка про перемогу у гранті», — розповів Антон Железнов і додав, що комунікація з головним архітектором була дуже вдалою: «Саме містопланувальники найперше формують вектори розвитку міста. Тому ми своєю командою PSEL зайняли роль експертів з архітектури та містопланування».

Також Сумщина не чужа і для експертки з залучення Марії Грищенко: тут народився її батько та пройшло дитинство. «Я щиро люблю і вболіваю за цей регіон. Ніхто, крім місцевих мешканців і мешканок, не має вирішувати, як відновлюватись і жити тут у майбутньому. Тому важливо активно брати участь у створенні цього документу, і ми будемо вдячні за час та ідеї від усіх охочих. Я розумію, що в умовах постійної загрози та невизначеності щодо завтра може бути психологічно важко планувати майбутнє сьогодні. І дійсно, для думання про майбутнє потрібен ментальний ресурс, який у нас сьогодні краде наш ворог — Росія. Однак ми можемо створити умови для того, щоб громада могла адаптуватися до наявних викликів і була спроможна отримати підтримку на відновлення в майбутньому. Наша команда буде докладати зусиль, щоб створити безпечний простір для тих, хто хоче долучитися до спільного осмислення сьогодення та міркування про можливі стратегічні напрямки та пріоритети», — сказала Марія Грищенко.

Стежити за розробкою Концепції інтегрованого розвитку для Сумської громади можна також у Facebook та Instagram.

Які міста та громади вже мають Концепції інтегрованого розвитку?

У лютому 2019 року прийнята Концепція інтегрованого розвитку Житомира. Вона розрахована до 2030 року і передбачає створення комфортного простору через сучасну інфраструктуру та доступність, а також розвиток конкурентоспроможної економіки, людського капіталу і створення середовища для самореалізації містян_ок.

Майже одночасно з Концепцією для Житомира затверджена і Концепція інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року. Наприклад, візія «Комфортне, культурне та соціально відповідальне місто» передбачає пошук «культурного коду» міста, профорієнтацію уч_ениць з акцентом на точних науках, ІТ та робітничих спеціальностях. Ще одна візія — «Конкурентоспроможне українське місто на мапі Східної Європи». У цьому розділі серед завдань — сприяння створенню власного продукту, сервісу Made by Vinnytsia.

Влітку 2021-го прийнята «Інтегрована концепція розвитку: Львів 2030». Вона передбачала, зокрема, збільшення якісних офісних площ і переформатування простору Львова у «місто коротких відстаней». У квітні цього року Львівська міськрада повідомила про розробку Концепції інтегрованого розвитку вже для всієї громади, а не тільки міста.

Крім того, аналітичний центр Cedos працював над Концепцією інтегрованого розвитку Подільського району Києва–2030, ухваленою у 2022 році. У документі, серед іншого, переглянута житлова політика. Наприклад, запропоновано сформувати фонд соціального житла державними та неприбутковими організаціями, а постачальники житла на комунальних землях зобов’язуються створювати до 25% соціального житла.

Концепцію інтегрованого розвитку Сумської МТГ розробляє аналітичний центр Cedos, бюро партисипативного планування Cité та архітектурне бюро PSEL у співпраці з Сумською міською радою за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а також у межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструє ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами-партнерками.

___

Чільне фото: Максим Бондаревский

Поділитися текстом